Dette år trængte vi til at lave noget andet i sommerferien. Og nej, det var ikke en chartertur eller kør-selv ferie til Sydeuropa…(ikke at der er noget i vejen med det) Men der skulle ske noget andet dette år.

Hærvejen på cykel
Vi cykler ad Hærvejen

Forældrene besluttede at vi skulle på cykelferie – på Hærvejen. Ikke den store begejstring at spore hos de 3 børn, der på det tidspunkt var 11, 9 og 5.

Egentlig er det jo nemt nok, at tage Hærvejen. Det er bare at følge skiltene, men vi synes alligevel det krævede lidt mere planlægning, især når vi ikke ville overnatte i shelters eller telt.Der findes både en app, masser af bøger og kort og hjemmeside – men alligevel var det svært at finde informationer om andre familier som havde taget turen på cykel.

Heldigvis, fandt vi en brochure til download på hærvejenshjemmeside www.haervej.dk, over herbergene og afstande mellem disse. Det var en stor hjælp, men en information som var lidt svær at finde. Jeg fandt den her.

cykel med DSB
Cyklerne med DSB

Hærvejen ligger jo i Jylland og vi bor på Sjælland, så allerede der er der noget logistik som skal tænkes igennem. Med orange billeder fra DSB, cykelbilletter og et par nye cykeltasker var vi tæt på at være klar til afgang.

Cykleruten ad hærvejen

Vores rute langs Hærvejen

  1. dag: Der var flere etager: Vi cyklede fra Ballerup, hvor vi bor til toget i Høje Taastrup . Med tog til Viborg og efter lidt sightseeing og frokost, cyklede vi til Thorning. I alt 50 km. Læs om første dag her
  2. dag: Thorning – Bølling Sø – Asklev – ca. 35 km
  3. dag: Asklev – Vrads – Nørre Snede – Kollemorten 30 km
  4. dag: Kollemorten – Jellinge 19 km
  5. dag: Jellinge – Ølgård 29 km
  6. dag: Ølgård – Kongeåen 32 km
  7. dag: Kongeåen – Vejen station. Toget fra Vejen til Høje Taastrup og så cyklen hjem til Ballerup – 22 km

Praktisk information

  • Vi startede med at booke togbilletter hos DSB, orange. Der skulle også bookes plads til cyklerne.
  • Selvom der “altid” er plads på herbergene, så turde vi ikke tage chancen. Så hjemmefra, ca. 1 måned før afgang havde vi lagt ruten. Vi ringede rundt og fik booket nogle senge. Ikke alle steder var det muligt, så enten måtte vi lave ruten om eller alternativer kom på bordet. Kan klart anbefale at booke/snakke med dem som styrer det, især når der er børn med.
  • Vi havde pakket lidt spise grej og spækbræt til brug, når vi skulle have frokost. Vi gjorde stop ved de små lokale købmænd undervejs og handlede ind. Aftensmad lavede vi på Herbergene og handlede ind inden vi kom frem. Nogle herberg tilbyder dog mad fra deres frysere.. Men det var nu meget hyggeligt at handle og lave mad og lokke med lidt godt til dessert

Detaljer om turen

Vi var afsted i sommeren 2016 i sol, regn og mest let modvind. Børnene var 11, 9 og 5. Vi cyklede på vores almindelig cykler, manden dog på hans moutainbike. Vi havde 2 punkteringer – en af dem på mountainbiken.